Taylor Fritz – noul „Pete Sampras”?

Taylor Fritz, Osaka 2014 (Foto: Hiromasa Mano)
Taylor Fritz, Osaka 2014 (Foto: Hiromasa Mano)

Taylor Fritz a reușit la turneul la Memphis să ajungă în finală după ce a primit un wildcard. Americanii îl văd deja ca pe viitorul număr 1 mondial.

Atunci când Andy Roddick devenea numărul 1 mondial, pe 3 noiembrie 2003, Taylor Fritz avea doar 3 ani. 2003 a fost ultimul an în care un jucător american a reușit să câștige un Mare Șlem. Sunt mai mult de 12 ani de atunci și americanii continuă să caute un jucător care să scrie istoria tenisului așa cum au făcut-o Jimmy Connors, John McEnroe, Pete Sampras, Andre Agassi sau Andy Roddick. Taylor Fritz  pare să fie acest jucător.

Fritz este cel mai tânăr jucător american care reușește să se califice într-o finală ATP, de la Michael Chang, care juca finala de la Wembley acum 27 ani. Iar calificarea în finală vine la a treia participare pe tabloul principal al unui turneu ATP – mai rapid decât au reușit Novak Djokovic sau Roger Federer. Cei doi au avut nevoie de 24, respectiv 21 de încercări pentru a avea șansa de a se lupta pentru un trofeu ATP. „Nu mă așteptam să ajung atât de repede într-o finală. A fost o săptămână extraordinară și sunt foarte fericit că am ajuns până aici.”

Taylor Fritz și Tommy Paul, US Opn 2015 (Foto: Susan Mullane)
Taylor Fritz și Tommy Paul, US Open 2015 (Foto: Susan Mullane)

Taylor Fritz a crescut în lumea tenisului. Când avea doi ani și racheta era mai mare decât el, lovea primele mingi. Terenul de tenis a fost locul său de joacă, racheta de tenis jucăria preferată. Părinții săi, Guy și Kathy Fritz au fost jucători profesionști de tenis, mama sa fiind chiar una dintre cele mai bune 10 jucătoare ale lumii.

„Atunci când Taylor avea 12 ani, nu aș fi crezut că ar putea fi vreodată numărul 1 în clasamentul pentru juniori.“ spunea tatăl său Guy.

Anul trecut Taylor Fritz a câștigat US Open-ul la juniori. Dar nimeni nu s-ar fi așteptat că Taylor Fritz va avea atât de repede rezultate și în circuitul profesionist. „Nu l-am împins spre tenis, și-a dorit asta și acum încercăm să îl ajutăm să își îndeplinească visul.” declară tatăl său, care îi este și antrenor.

Taylor Fritz și Kei Nishikori (Foto: Memphis Open)
Taylor Fritz și Kei Nishikori (Foto: Memphis Open)

Taylor Fritz a urcat mai mult de 800 de locuri în clasamentul ATP, în ultimul an, fiind acum al 102-lea jucător al lumii.

Jocul său seamănă puțin cu cel al lui Sampras.“ declara Kei Nishikori despre cel care i-a fost adversar în finala de la Memphis. De altfel, Fritz declară că Sampras este idolul său dar știe că mai are mult de muncă pentru a atinge performanțele americanului – „Trebuie să devin mai puternic din punct de vedere fizic, pentru a ajunge numărul 1.”

Pete Sampras  crede că Fritz are calitățile necesare pentru a fi unul dintre cei mai buni jucători ai lumii: „Are lovituri puternice, un forehand extraordinar. Am vorbit cu el despre lucrurile de care are nevoie pentru a deveni un jucător mare. Este nevoie de multă muncă, dar este pe drumul cel bun. Vrea să învețe și ascultă sfaturile. Are un viitor extraordinar în față.

Rămâne de văzut dacă Fritz va ajunge în fruntea ierarhiei mondiale, dar este un jucător care promite foarte mult.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *