Rafael Nadal – Turneele din America de Sud vor juca un rol important în acest sezon

Până în 2009 în calendarul lui Rafael Nadal erau trecute participările la turneele din Rotterdam și Dubai pentru luna februarie, un lucru obișnuit pentru un jucător de top. Între 2010 și 2012, Rafael Nadal nu a putut participa la aceste turnee din cauza problemelor fizice. În 2013 acesta a luat o decizie: Își dorește să joace mai multe turnee pe zgură, pentru a evita accidentările și a rămâne în cea mai bună formă. Pentru el este foarte important să joace cât mai multe turnee pe zgură.

Pentru un jucător de top, așa cum este el, această decizie ar putea fi pusă sub semnul întrebării: trecerea de la turneele mici pe zgură la Indian Wells și Miami, poate fi riscantă. Cu atât mai mult cu cât spaniolul nu va întâlni cei mai buni jucători în pregătirea pentur sezonul de turnee Masters 1000.

Dar Nadal are mereu un motiv important, atunci când ia o decizie: De ce ar trebui să joace un turneu ATP 500 la Rotterdam atunci când există un turneu de aceeași categorie la Rio de Janeiro, pe suprafața sa favorită? Ferrer, Tsonga, Isner și Fognini vor participa, de asemenea, în acest an la turneul de la Rio. Aceștia sunt jucători împotriva cărora trebuie să joci cel mai bun tenis al său pentru a câștiga. Iar un trofeu la Buenos Aires sau Rio, i-ar oferi spaniolului multă încredere.

„Anul trecut când am câștigat la Buenos Aires, am știut că nu am jucat bine.“ a explicat Nadal acum câteva săptămâni. Anul trecut adversari i-au fost Arguello, Delbonis, Berlocq și Monaco. Anul acesta va fi mult mai greu.

Nadal a trebuit mereu să câștige multe meciuri, pentru a avea încredere în jocul său. Și tocmai această încredere pare să îi lipsească acum. În special forehand-ul lui Nadal are de suferit în aceste momente. „Nadal a avut și în trecut probleme cu această lovitură. Dar până acum nu ne-am făcut griji. Chiar și acum 10 ani lovea prea scurt forehand-ul, atunci când nu era sigur de jocul său. Cu toate acestea a învins jucătorii de tip, pentru că aceștia nu erau suficient de agresivi și nu intrau mai mult în teren. Și atunci îl ajuta și jocul de picioare. ” a declarat Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei Williams.

În trecut, atunci când nu juca cel mai bun tenis al său, reușea să țină mingea în joc, lovea spre mijlocul terenului și alerga foarte mult. Și făcea asta atât de bine încât era greu să îi pui probleme. Astăzi nu mai reușește să facă asta deoarece corpul său nu îl mai ajută la fel de mult. Nadal este mult mai lent. Și el știe asta.“ consideră Mouratoglou.

Adversarii săi cred că îl pot învinge atunci când intră pe teren. Și asta s-a văzut la ultimele turnee de Mare Șlem: Nick Kyrgios la Wimbledon 2014, Dustin Brown la Wimbledon 2015, Fabio Fognini la US Open 2015 și acum Fernando Verdasco la Australian Open. Și de asta este conștient și Nadal: „Fiecare jucător lovește mingea mai tare acum și încearcă să lovească din orice poziție.“

Toni Nadal a vorbit, după înfrângerea de la Melbourne, și despre o posibilă schimbare a stilului de joc: „Strategia pe care a folosit-o o viață întreagă, nu mai dă rezultate acum. Dar nu este ușor să îți schimbi stilul de joc după 15 ani.”

Patrick Mouratoglou nu crede însă că încrederea i-ar fi suficientă spaniolului pentru a-l învinge pe Djokovic „este greu să reușești acest lucru, mai ales după ce pierzi constant în fața unui astfel de jucător.” Mouratoglou crede că Nadal mai poate câștiga un turneu de Mare Șlem, la Roland Garros, dar consideră că Nadal se va retrage dacă va începe să își piardă încrederea că poate reveni între primii jucători ai lumii. „Nu este un jucător care vrea să fie undeva între locul cinci și locul zece.”

Un parcurs bun la turneele din America de Sud, l-ar putea ajuta foarte mult pe Nadal. Chiar dacă este doar începutul sezonului, rezultate negative la aceste turnee i-ar putea afecta încrederea spaniolului pentru restul sezonului.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *