La Decima: Rafael Nadal a câștigat al zecelea titlu la Roland Garros

Este locul său, micul său paradis. Pe scena turneului de Mare Șlem de la Paris nu îl poate opri nimeni și nimic. Pe el, Rafael Nadal, pe cel mai bun jucător pe zgură al momentului, pe cel mai bun jucător pe zgură din istorie. Duminică a fost întâlnirea sa cu istoria, a încheiat turneul de la Paris cu al zecelea titlu: „La Decima”, un nou punct de referință în cariera spaniolului.

Sunt extrem de fericit. Nu am cuvinte. Este cea mai mare și cea mai importantă victorie din cariera mea.” spunea Nadal după ce la învins cu 6-2 6-3 6-1 pe elvețianul Stan Wawrinka. Nici „Stanimal” nu l-a putut opri pe Nadal din drumul spre al zecelea titlu, el jucătorul căruia i se mai dădeau încă șanse de victorie, el a fost la fel de neputincios ca toți ceilalți.

Acum un an, Nadal avea lacrimi în ochi la conferința de presă de la Paris, atunci când fusese nevoit să se retragă din cauza unei accidentări. Astăzi, 11 iunie 2017, ochii spaniolului s-au umplut din nou de lacrimi, de data aceasta de fericire. La Decima nu este doar o confirmare a autorității spaniolului pe zgură, ci și punctul culminant al revenirii acestuia după numeroasele accidentări din ultimii ani. Faptul că va ajunge din nou în vârful ierarhiei mondiale a fost mult timp incert, „Au existat dubii, incertitudini, dar dorința mea de a mă întoarce și mai puternic a învins.”

Și cea de-a doua finală de Mare Șlem a anului rămâne astfel un punct de referință în istoria tenisului. În prima finală a anului, la Openul Australian, Federer se întorcea după luni întregi de pauză din cauza unei accidentări și îl învingea în finală tocmai pe Rafael Nadal, câștigând astfel cel de-al 18-lea turneu de Mare Șlem din carieră. Pentru elvețian au urmat apoi victorii la Indian Wells și Miami. După ce îl învinsese pe Nadal și în finala turneului de la Miami, Federer anticipa un sezon excelent de zgură pentru spaniol. Și avea dreptate, Nadal pierzând în acest an pe zgură doar un singur meci, la Roma în fața lui Dominic Thiem.

Trofeul de la Roland Garros este al 15-lea de Mare Șlem pentru Nadal, fiind acum pe locul 2 în topul câștigătorilor de Mare Șlem, în fața lui Pete Sampras și la 3 victorii de Roger Federer. Cine știe, poate și la Wimbledon se va da lupta pentru trofeu între cei doi. Nu este exclus, mai ales având în vedere încrederea cu care Nadal merge la Londra.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *