19 februarie: O zi specială pentru Pete Sampras și Andy Murray

19 februarie rămâne o zi specială atât pentru Pete Sampras, cât și pentru Andy Murray: ziua în care au câștigat primul turneu din cariera profesionistă.

Pe 19 februarie 1990, Pete Sampras câștiga turneul U.S. Pro Indoor, Philadelphia, după ce îl învingea în finală pe ecuadorianul Andrés Gómez, cu 7-6 7-5 6-2. Andrés Gómez câștigase turneele de la US Open (1986) și Roland Garros (1988) la dublu și la patru luni după turneul din Philadelphia îl învingea în finala de la Roland Garros pe Andre Agassi.

În 1988, americanul de 16 ani, Pete Sampras, primea un wild-card pentru calificările turneului U.S. Pro Indoor. El reușea să câștige cele trei meciuri din calificări și se califica pentru prima dată pe tabloul principal al unui turneu ATP, pierzând însă în primul tur la americanul Sammy Giammalva.

Doi ani mai târziu, Pete Sampras reușea să câștige, în Philadelphia, primul turneu din cariera profesionistă. „Sunt foarte fericit că am reușit să câștig primul meu trofeu aici, în Philadelphia. Este o victorie foarte specială.” declara Sampras atunci. După această victorie, Sampras urca până pe locul 17 în clasamentul ATP. „Este un jucător complet. Poate juca serviciu vole, se descurcă foarte bine și în defensivă, nu am găsit niciun punct slab în jocul său.”  declara Andrés Gómez. Pe drumul spre finală Sampras îi întâlnise pe Andre Agassi, favoritul 3, Tim Mayotte, favoritul 5, și Mark Kratzmann, jucător venit din calificări.

„A fost un șoc pentru mine. Nu mă așteptam să câștig atât de repede un turneu.“ declara Sampras câteva luni mai târziu. Americanul a mai jucat de patru ori finala acestui turneu, câștigând încă 3 trofee – în 1992, 1997 și 1998. În 1990, Pete Sampras a câștigat și primul trofeu de Mare Șlem din carieră – US Open. El a fost 286 săptămâni numărul 1 ATP și a câștigat 64 de turnee, dintre care 14 de Mare Șlem.

16 ani mai târziu, tot pe 19 februarie, Andy Murray câștiga primul turneu din carieră, la 18 ani, după ce îl învingea în finala de la San José pe Lleyton Hewitt cu 2-6 6-1 7-6(3). Era a doua finală din cariera lui Andy Murray, după cea din 2005, de la Bangkok, pierdută la Roger Federer.

„Este un vis devenit realitate. A fost o săptămână perfectă.“ declara britanicul. Murray îi învinsese în drumul spre finală pe Mardy Fish, Robin Söderling și Andy Roddick și ajungea pentru prima dată în TOP 50 ATP.

Turneul de la San José a fost primul turneu la care Andy Murray a fost susținut din tribune de viitoarea sa soție, Kim Sears. „Este primul turneu la care Kim îmi este alături și mi-a purtat noroc. ” declara Andy atunci.

 

Cele mai frumoase imagini din finala turneului de la Philadelphia (1990)

 

Cele mai frumoase imagini din finala turneului de la  San José (2006)

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *